TAVIRA, ligt een paar kilometer landinwaarts aan de wijde, trechtervormige riviermonding van de Rio Segua of Rio de Asseca, die de stad in tweeën deelt. Naar overzicht Regio Algarve. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.
 

    
TaviraDe beide oevers worden door een brug met elkaar verbonden. Deze rust op zeven bogen, de fundamenten van een Romeinse brug. Op dit punt verandert de naam van de rivier in Rio Gilão.

De stad is oud, maar de oorsprong staat niet vast.
Het zou een Griekse kolonie geweest kunnen zijn, maar ook een Fenicische of Carthaagse.

Dat het een Romeinse en Moorse havenplaats was, is zeker.
Na de verovering door de christenen in de 13e eeuw was het een tijdlang de hoofdstad van de Algarve, zelfs Portugese koningen verbleven er wel eens. Het verval trad in door de aardbeving van 1755 en door het verzanden van de Rio Gilão.

Op de rechteroever van de rivier op,
een heuvel zijn de wallen van het voormalige Castro dos Mouros , evenals de stadspoort, Arco da Misericórdia, nog wel overblijfselen van de Moorse overheersing. Vanaf de tuin kijkt u op Tavira neer. De architecten werden ook in Tavira door de uitheemse bouwkunst beïnvloed. In dit geval waren niet alleen de woningen in Noord-Afrika het grote voorbeeld; ook de invloed van de oosterse Aziatische architectuur is waarneembaar.
De  kubusvormige huizen worden hier veelal bekroond door schuinsaflopende daken
en hoge schoorstenen en niet door terrassen met andere kubussen zoals in Olhäo. De oosterse pagodes kunnen hier model voor hebben gestaan. Bij een wandeling door de stad vallen de sierlijke zuiltjes aan deuren en ramen op.  De schilddaken en de schoorsteen versieringen zijn een artistieke oude traditie.

Kerken
Tavira bezit een ongekende hoeveelheid kerken, zo'n 30, maar de meeste zijn verwaarloosd. In goedde staat is de van oorsprong 13e- eeuwse
Igreja de Santa Maria do Castelo
,
gebouwd op de fundamenten van de moskee. Buiten heeft het een gotisch portaal en in het interieur fraaie 18e-eeuwse 'azulejos' en een manuelinogewelf in één van de zijkapellen. Rechts van het koor staat in de muur een tombe met zeven kruisen. Dit is een eerbetoon aan de zeven ridders, die in 1242 tijdens een wapenstilstand door de Moren werden vermoord. De bevrijder van de Algarve, Dom Paio Peres Correia, heeft in deze kerk zijn praalgraf gekregen. De iets lager gelegen
Igreja da Misericórdia, 1541,
bezit een renaissanceportaal en een verguld rococoaltaar uit 1760. De Carmo kerk is bekend om het vergulde houtsnijwerk van het hoog altaar. Het Casa Museu Alvaro de Campos is een kunstgalerie.

Dorpsplein
Via een trapstraatje daalt u onder de Moorse Arco da Misericórdia door naar het met arcaden omgeven dorpsplein, het Praça da Republica, en het park met meters hoge palmbomen, dat zich langs de rivier uitstrekt tot aan de markt. Langs de kaden liggen de vissersboten en als een teken van het roemrijke verleden spiegelen zich de renaissancepatriciërshuizen in het water. Vele woningen hebben architectonische ornamenten in venster- en deuromlijsting.

Vanuit Tavira kunt u twee stranden bereiken:
met de boot die van Ilha de Tavira, vertrekpunt 2 km buiten het centrum; bus,  en over de weg die van het vissersdorpje
Santa Luzia, 2 km ten zuidwesten
.
In dit dorp hebben archeologen een Romeins kerkhof en een Griekse inscriptie uit de 4e eeuw v. Chr. ontdekt. De vissers in dit dorp zijn gespecialiseerd in de vangst van inktvissen. Via touwen worden ronde tonnetjes of kruiken in het water gelaten totdat de inktvis zich er in nestelt. In de buurt van Santa Luzia ligt het vakantiedorp Pedras del Rey.

De Nl25
Vanaf Tavira gaat deze minder dicht langs de kust, maar verschillende zijwegen brengen u naar de stranden en vissersdorpjes, zoals

Cabanas
, bootverbinding met Ilha de Tavira, en Cacela.
Het fort aan de kust van dit laatste, uitzonderlijk hoog gelegen dorp kreeg zijn huidige uiterlijk in de l7e eeuw, maar al in de Romeinse en Moorse periode heeft hier een vesting gestaan, want verscheidene stenen dragen Latijnse en Arabische inscripties. Het dorp, een idylle van bijna innige beslotenheid, heeft op het marktplein een pomp, die nu niet meer gebruikt wordt. Pas in het midden van de jaren '80 van de vorige eeuw werden de woonhuizen op de waterleiding aangesloten; elektriciteit kwam 10 jaar eerder.

Eilandjes met de zandstranden en lagunes
Bepalen vanaf Faro de kust strook en houden hier op en maken plaats voor brede, kilometers lange zandstranden op het vasteland. Een duinenrij, bedekt met dennen vormt de afscheiding met de vruchtbare landbouwgronden en de sinaasappel- en amandelboomgaarden die zich meer land inwaarts bevinden. De brede strook zand die geleidelijk afloopt in de zee vindt qua breedte zijn climax bij
Monte Gordo.
Dit is een goed geoutilleerde badplaats. Naast de voor een badplaats gebruikelijke entourage van hotels, appartementen, campings en nachtclubs vindt u hier een casino, dat bijna direct op het strand staat. Kleinere stranden rond Monte Gordo zijn Praia Verde en Praia do Alemão. In Manta Rota komen vooral Portugezen. In feite eindigt hier de toeristische en op strandvakanties geënte Algarvekust.

Câmara Municipal
Praça da República - 8800-951 TAVIRA  -  Tel.: +351.281.32.05.00 - Fax: +351.281.32.47.52

Tourist Office of Tavira
Rua da Galeria, 9 - 8800-329 Tavira  -  Tel. +351.281 322 511 - Algarve info


** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.