SILVES. Ligt ten noorden van Lagoa op een heuvel tussen de uitlopers van de Serra de Monchique. Feniciërs, Romeinen en Moren hebben hier geschiedenis geschreven. Naar overzicht van de Algarve. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie. 

    
Vijfhonderd jaar lang was deze plaats onder de naam 'Xelb' bekend,
de Moorse hoofdstad van  de Algarve, van 8e eeuw tot midden l3e eeuw. Koning Sancho I veroverde in 1198 de stad voor de eerste keer op de Moren. Pas in 1242 slaagde Afonso III daar voor goed in.

Op het hoogtepunt van zijn roem leefden
30.000 mensen in dit nu wat ingeslapen dorp en kon het volgens de Arabische historici qua pracht en praal wedijveren met Granada. In die tijd bereikten de zeilschepen de stad over de nu dichtgeslibde Rio Arade.

Het middeleeuwse Moorse kasteel.,
opgetrokken uit rode zandsteen die afkomstig was uit de naburige groeven, en in 1940 gerestaureerd, is een  mooi voorbeeld van Moorse bouwkunst. In de burcht bevinden zich twee enorme waterreservoirs, die tijdens een beleg de bevolking van water moesten voorzien. Het grootste bassin, dat een capaciteit van 820 m3 heeft, voorzag tot 1880 de gehele bevolking van drinkwater. Het reservebassin, waterbak voor de honden, heeft een diepte van 60 m en was zoals de naam al aangeeft voornamelijk bestemd voor de dieren.
Enorme kelders onder het kasteel
waren de opslagplaats voor de levensmiddelen. Op dezelfde heuvel maar iets lager staat de

Gotische Sé uit de l3e eeuw,
die als één van de weinige monumenten in de Algarve een vergelijking met die in de noordelijke provincies kan weerstaan. Het houten plafond wordt gedragen door achthoekige pijlers. Bij het koor zijn deze voorzien van rijk geornamenteerde kapitelen. Het bouwwerk, eveneens opgetrokken uit rood zandsteen, heeft naast een fraai gotisch westportaal ook een gotisch koor, 15e-/16e-eeuwse 6 graftomben en enige rococoaltaren.

In de Rua de Porta de Loulé is een archeologisch Museum ingericht.
Even buiten de stad op de weg naar Loulé staat een drie meter hoog wit kalkstenen kruis uit de l6e eeuw, ­het 'Cruz de Portugal'. Aan de voorkant is Jezus aan het kruis afgebeeld, aan de andere zijde de kruisafneming. Het kruis is tegen de weersinvloeden beschermd door een eenvoudig afdakje. Zo' n 12 km ten noordoosten van Silves ligt het Barragem do Arade en daarboven het Barragem do Funcho.

Hendrik de Zeevaarder", Dom Henrique o Navegador" (1394-1460)
is de grote genius achter de Portugese ontdekkingsreizen. Deze derde zoon van koning Joäo I en Filipa van Lancaster heeft zich zijn gehele leven ingezet om de grenzen van de tot dan toe bekende wereld te verleggen en de kennis van de scheepvaart te vergroten.

De bijnaam 'zeevaarder' moet niet al te letterlijk worden genomen,
want het tochtje naar Ceuta (Marokko) in 1415 was zijn enige zeereis. Hij was de man achter de schermen, die zich omringde met de knapste geografen,cartografen, astronomen en scheepsbouwers van zijn tijd. Hij haalde de kapiteins en hun bemanningen over tot voor die tijd riskante ondernemingen. Wat bezielde deze prins? Behalve nieuwsgierigheid hebben religieuze en economische motieven een rol gespeeld.

De Arabieren bezaten het monopolie op de karavaanroutes over land
naar de specerijengebieden in het Midden- en Verre Oosten. Om de handel zelf in handen te krijgen moesten de Europeanen dus wel over water. In deze tijd van de Kruistochten was de verbreiding van het christelijke geloof een motief dat in waarde niet onderdeed voor het economisch element. De orde van de christusridders financierde de ondernemingen. Hun symbool, het achthoekige rode kruis was op elk zeil te zien.

Voor de grote vaart waren andere scheepstypen noodzakelijk.
De scheepsbouwers van Lagos ontwierpen de'caravelas' (karvelen). Dit waren vrij snelle, wendbare zeilschepen met een geringe diepgang, waarmee ook tegen de wind in gelaveerd kon worden. De planken werden tegen elkaar aangelegd en op de plaatsen waar ze elkaar moesten raken, ontstonden naden, die met breeuwwerk (touw dat in pek was gedrenkt) dichtgestopt werden. Door de gladde scheepshuid, die minder weerstand bood, konden hogere snelheden worden bereikt.

De karveel had twee of drie masten en was voorzien van vierkante razeilen
(voor het voor de wind zeilen) en van driehoekige latijnzeilen voor het laveren. Op de eerste expedities was Afrika het doel. De scheepskapiteins waagden zich steeds zuidelijker en rondden kaap na kaap. De kolonisatie van Madeira en eilanden van de Azoren heeft Hendrik nog meegemaakt, de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 echter niet meer. Zonder zelf te hebben gevaren legde Hendrik de grondslag voor Portugal als koloniale macht.

Over Porto de Lagos, 11 km,
kan men van hier het beste naar Portimão. Het is een mooie route.

Posto de Turismo
Rua 25 de Abril, 9 - 8300-184 Silves - Pt.  -  Tel.: +351.282.442.255

Câmara Municipal
Paços dp Concelho - 8300-117 Silves  -  Tel. : + 351.282.44.23.25 - Fax: + 351.282.44.26.50  -  E-mail: presidente@cm-silves.pt  -  Algarve info = Algemene informatie over de Algarve.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
   Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.