Santiago do Cacém. Landinwaarts op de hoogte van Sines ligt dit stadje (225 m.) op een heuvel van de Serra de Grändola. Naar Alentejo. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

    
Het middeleeuwse kasteel (nu een ruïne) op 253 m behoorde toe aan
de Orde der Tempeliers en vervolgens aan de ridders van Santiago. Vanaf de omgang om de muur, 'Passeio das Romeirinhas' (ook voor auto's), ontvouwt zich een schitterend panorama. Tussen 1315 en 1336 heeft de Byzantijnse prinses Vetácia op het kasteel gewoond. Restauratie moet de 16e-eeuwse Capela de Säo Pedro bij het kasteel in oude luister herstellen.

De façade van de 13e-eeuwse lgreja Matriz
is een 18e-eeuwse wijziging. Hierin is het romaansgotische portaal met 15e-eeuwse kapitelen - een unicum in Zuid-Portugal - opgenomen. In het interieur vindt u 17e-eeuwse 'azulejos' en een 14e-eeuws reliëf, waarop de heilige Jacobus in gevecht is met de Moren.

De Igreja da Misericórdia
in de benedenstad heeft een renaissanceportaal en vele baroktoevoegingen.

Een landhuisje buiten het stadje
is de kleine Pousada de Säo Tiago geworden.

In het Museu Municipal
(tijdens het bewind van Salazar een gevangenis, tentoonstelling) aan het Praça do Municipio zijn de archeologische voorwerpen van

Miróbriga uitgestald.
Deze Romeinse opgraving, 1 km buiten de stad op weg naar Beja, met een Keltiberische naam bestaat uit twee delen. Op een heuvel liggen de restanten van een Aesculapius-tempel en het forum. Lager liggen de overblijfselen van een basiliek, thermen, zwembad met mozaïeken, renbaan en een koudwaterbad. De Keltiberiërs hebben hier in de 4e eeuw v. Chr. hun versterkte vesting gebouwd op een neolithisch woonoord. Deze vesting werd in de 1e eeuw na Chr. door de Romeinen verder uitgebreid. In de geheel gerestaureerde 'moinho', windmolen, aan dezelfde weg kunt u bij voldoende wind het malen van het koren bekijken.

Abela,
oosten
lijk, is weer zo'n karakteristiek Alentejo-dorp. De vier meertjes in de omgeving, waaronder het Barragem de Campilhas en het Barragem de Fonte Serne, zijn geliefd bij sportvissers.

Tourist Office of Santiago do Cacém
Praça de Mercado Municipal  -  7540 Santiago do Cacém  -  Tel. 269 826 696/269 826 887.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.