PARQUE NACIONAL DA PENEDA-GERÊS, bij uitstek geschikt voor een tocht van enkele dagen. Naar overzicht Porto e Norte de Portugal. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.
 

Nationaal Park Peneda GeresVoor wandelaars en natuurliefhebbers is het in 1971 geopende NATONALE PARK PENEDA-GERÊS ideaal.
Het ca. 70. 000 ha grote gebied strekt zich uit langs de Portugees-Spaanse grens over de bergketens Peneda, Soajo, Amarcia en Gerês. Het biedt voor een deel nog ongerepte bossen en gebergten, schilderachtige bergdorpen, rivieren en stuwmeren, evenals een bijzonder veelsoortige flora en fauna; men kan er onder andere nog, wilde katten, wilde paarden en koningsadelaars aantreffen. Dolmen in Mezio, Pitões en Tourem duiden op bewoning vanaf ongeveer 3000 v. C. Bij Pitões, Tourem en Citadelha zijn nederzettingen ontdekt die van de Keltiberische tijd dateren. In de eerste eeuwen na Chr. legden de Romeinen verscheidene wegen door het gebied aan.

Het park heeft zeven toegangswegen
en twee grensovergangen naar Spanje, Lindoso en Portela do Homem; alleen in het hoogseizoen geopend. Een deel van de wegen is geasfalteerd en maakt het mogelijk naar de beginpunten van wandelroutes te rijden. Bij meerdaagse tochten kan men van verscheidene hotels en pensions gebruik maken, zie plattegrond.
 
Castr LaboreiroAcht km ten zuiden  van de toegangsweg Lamas de Mouro
ligt het schilderachtige bergdorp Castro Laboreiro (zie afb.)  Het bergdorpje bestaat uit huizen met koraalrode pannendaken en de ruïne van een 11e eeuws kasteel. Slechts hier en daar zijn de traditionele huizen nog te zien: grof opgestapelde, granieten stenen zonder cement bijeengehouden, kleine ramen en een dak van stro.
In zuidelijke richting is de bedevaartskerk Santuário da Peneda te bezichtigen. Van daar kan men de geplaveide weg met prachtige uitzichtspunten tot aan het bergdorp Soajo volgen, stenen pelourinho uit de 10e eeuw. De toegangsweg Mezio leidt in oostelijke richting via Soajo naar Lindoso, bergdorp met een brug door koning Diniz gebouwd,  tot voorbij de Spaanse grens.
 
Via de toegangsweg São João de Campo
bereikt men de beroemde Romeinse weg langs de zuidoostoever van het Vilarinhostuwmeer, die tot aan de pashoogte Portela do Homem loopt.

Van Braga, 30 km oostelijk rijdend
komt men bij het plaatsje Canicada, gelegen aan het gelijknamige stuwmeer. De toegangsweg Senhor da Saúde aan het stuwmeer Caniçada leidt naar het kuuroord Gerês met warmwaterbronnen. Van daaruit kan men wandelingen maken in de Serra do Gerês. Het informatiecentrum ligt net voorbij de kuurinrichting. Na 8 km begint het natuurreservaat net voorbij een picknickplaats.

Via de in het oosten van het park gelegen toegangsweg Covelães
bereikt men de opgravingen van Tourem en Pitões, hier ook resten van een klooster uit de 9e eeuw met Romaanse kapel.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie over Portugal.