OLHÃO. De NI25 voert vanaf Faro in oostelijke richting redelijk dicht langs zee de kust en de verschillende vissersdorpen en badplaatsen. Op ongeveer 8 km van Faro ligt het vissersdorp Olhão, het Afrika in Europa. Naar overzicht Regio Algarve. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.
 

    
De oude stadskern van Olhão, de wijk Barreta; aan de havenkant,
doet 'Moors' aan door zijn steegjes met blinkend witgekalkte, kubusvormige huisjes. Op de dakterrassen ('açoteiras') staan veelal weer kleinere kubussen ('mirantes') die door een open buiten trap met het onderstuk verbonden zijn. Het geheel wordt vervolmaakt door de voor de Algarve zo typerende opengewerkte schoorstenen. Dit stadje heeft echter geen Moors verleden, maar ontstond aan het eind van de 17e eeuw, lang nadat de Moren waren verdreven. De vissers - in de 18e eeuw uit Aveiro in Noord-Portugal gekomen - bezochten regelmatig de kuststeden van Noord-Afrika en de 'kashbas' aldaar waren voor de bouw van hun woningen de inspiratiebron.

Aan het Praça da Restauraçäo ligt de parochiekerk Igreja de Nossa Senhora do Rosário,
1698, die in 17 jaar tijd door de vissers eigenhandig werd gebouwd en gefinancierd. Vanaf de klokkentoren heeft u een fantastisch panorama over de wirwar van steegjes en kriskras gebouwde huisjes. Dichtbij de kerk staat de Capela de Nossa Senhora dos Ajtitos waar de vissersvrouwen bij storm om de behouden terugkeer van de mannen bidden.
Een bezienswaardigheid is de visafslag
in de overdekte markthallen, een rood gebouw met ronde hoektorens, aan de waterkant. Het geheel is een attractief schouwspel.

Vanuit Olhão kunt u de oversteek naar de lange stranden
van Ilha da Culatra maken. Het strand op het eiland Ilha de Armona, tegenover het vissers- en wijnbouwdorp Fuseta, ook kubuswoningen, is ook alleen per boot te bereiken. Fuseta levert elk jaar een belangrijk contingent vissers voor de grote kabeljauwvaart naar Newfoundland vanuit Lissabon.

Aan de weg in Luz de Tavira staat een 17e­ eeuwse kerk
met een manuelinoportaal. Schuin boven Olhão iets landinwaarts ligt Moncarapacho in een licht glooiend landschap omringd door boomgaarden. De Igreja Matriz, 16e eeuw, heeft een renaissanceportaal en de Igreja de Santo Cristo van een eeuw later 'talha dourada' werk en 'azulejos'.

Câmara Municipal
Largo Sebastiáo Martins Mestre - 8700-470 Olhão  -  Tel.: +351.289.70.01.00
E-mail: cmolhao@mail.sitepac.pt

Tourist Office of Olhão
Largo Sebastião Martins Mendes, 6A - 8700-349 Olhão  -  Tel. +351.289 713 936 - Algarve info  -  Cm-olhao.pt

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.