MILREU. Toen de Romeinen in de eerste eeuw v.Chr. in de Algarve aankwamen begonnen zij onmiddellijk met de ontginning van het gebied en de ontwikkeling van de landbouw. Naar overzicht Algarve. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.
 

De Tempel, baden en woonvertrekkenDe landbouw werd uitgevoerd rondom villae rusticae (landhuizen)
die al in de tweede eeuw n. Chr. indrukwekkende afmetingen hadden gekregen in verhouding tot de oorspronkelijke kleine maar functionele woningen.
Milreu is een voorbeeld van zo 'n villa rustica, een grote gerieflijke woning met veel marmer, mozaïeken en een kundig watertoevoersysteem.
De identiteit van de Romeinse patriciër
die de woning bouwde en het omringende land exploiteerde is het geheim van de goden, maar zijn familie was zonder twijfel rijk. Enkele van de mozaïeken zijn verguld en er zijn twee grote mausolea ontdekt en verder de borstbeelden van Agrippina, Hadrianus en Gallienus, leden van de Romeinse keizerlijke familie.

Milreu werd in 1877 ontdekt door de Algarve-archeoloog Estácio da Veiga.
De woonvertrekken van de villa zijn blootgelegd maar de conserverings werkzaamheden zijn nog aan de gang. De baden, de tempel en de woonvertrekken zijn duidelijk te zien. Bij recentere opgravingen in een van de boerderij gebouwen, uitgevoerd rond begin dezer eeuw, zijn resten ontdekt van een grote wijnkelder en grote vaten voor het persen van de druiven

Geplaveide vloeren en mozaiekenMaar het glanspunt van de villa is ongetwijfeld de tempel
- het sanctuarium van het water - in de vorm van een galerij met colonnades rondom een centrale cella. De woning had geplaveide vloeren en muurmozaïeken met geometrische motieven en voorstellingen van het leven aan zee. In de meeste vertrekken zijn nog muurnissen te zien die bestemd waren voor de verering van de huisgoden, de lares die het huis beschermden.

Water werd naar de baden gevoerd
door een bijzonder gecompliceerd systeem, een teken van uitzonderlijke hydraulische ingenieurskunst. De grote badruimten zijn versierd met schitterende, verfijnde mozaïeken.

De grootte van de opslagplaatsen
doet vermoeden dat dit een van de grootste magazijnen was voor de landbouwproducten die vervoerd werden naar de stad Ossonoba en naar andere delen van het keizerrijk. De Romeinen hebben een rijke archeologische getuigenis achtergelaten van hun jaren in de Algarve maar van alle plaatsen is Milreu ongetwijfeld het best bewaard gebleven.

Men is daarom bezig met de verwezenlijking
van een ontwerp voor het herbouwen van de muren op dezelfde hoogte als de oorspronkelijke gebouwen; zodoende zou men een indruk krijgen van de ware ruimte waarin zich het huiselijk leven toentertijd afspeelde zonder daardoor de waardevolle resten te beschadigen.

Andere ontdekkingen rondom Milreu
hebben bevestigd dat het archeologisch gebied zich over meer dan 3 hectaren uitspreidde en doen tevens een kleine vestiging rondom het hoofdgebouw vermoeden. Ongeveer 880 meter noordwaarts heeft de regen in 1989 de modder van de Rivier Seco weggespoeld hierdoor kwamen een Romeinse weg en een colonnade van de brug over de rivier te voorschijn, die was aangelegd om het vervoer naar zee te vergemakkelijken.

Twintig eeuwen later bevindt
het Romeinse Milreu zich nog steeds op het vredige platteland, het omringende landschap bestaat uit amandelbomen en overal hangt een scherpe geur van oranjebloesem.

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.