Spectaculaire natuur op Madeira, de natuur is dé grote aantrekkingskracht van Madeira. Maar ook het klimaat, met het hele jaar door milde temperaturen en veel zon, is een pluspunt van het eiland. Terug naar Madeira, Naar stedenlijstaz Portugal Naar uw accommodatie.

 
    
Natuurliefhebbers en zonaanbidders komen naar Madeira om zich te laten overweldigen door wat het eiland hen te bieden heeft. Van prachtige natuur en witte zandstranden tot cultuur en interessante musea, op Madeira vind je het allemaal.

Natuur op MadeiraHet Portugese eiland Madeira ligt in de Noord-Atlantische Oceaan
en maakt onderdeel uit van de Madeira Archipel, die de Portugezen in 1418 ontdekten. Naast Madeira kent de archipel nog drie eilanden: Porto Santo en de onbewoonde natuurreservaten Selvagens en Desertas. Hoewel Madeira bij Portugal hoort, ligt het 1000 kilometer van de hoofdstad Lissabon verwijderd.
 
Funchal

Madeira's hoofdstad Funchal kijkt uit over zee en heeft verschillende rotsachtige kiezelstranden. In de binnenstad van Funchal is er van alles voor
u te doen; van een bezoek aan de bijzondere tuinen en een wandeling door de pittoreske straatjes tot een drankje op een gezellig terras. In het oude deel van Funchal, vlakbij de kabelbaan richting Monte, ligt het Madeira Story Centre. In een bezoek van anderhalf uur leert u alles over de geschiedenis van Madeira, die 14 miljoen jaar terug gaat. Van de geologische formatie van de archipel tot het heden.

Oost
en west
De westkant van Madeira is de zonnigste kust van het eiland, dat is de reden waarom de stranden in het westen erg populair zijn bij zowel de lokale bevolking als toeristen. Aan de oostkust van Madeira ligt de stad van Machico. Hier vind je een authentieke vissershaven en een prachtig vakantieoord. Ten oosten van Machico, op het westelijke puntje van Madeira, ligt Ponta de Sào
Lourenço; deze plek staat bekend om zijn hoge kliffen en diepe valleien die uitlopen in zee.

Noordkust
De noordkust wordt gekarakteriseerd door het indrukwekkende groene landschap met uitzicht op de diepblauwe zee.
Seixal is een charmant noordelijk stadje
met kleine terrassen waarop lokale druiven groeien. Hier ligt Praia da Laje, een klein zwart zandstrand. Porto da Cruz is beroemd om haar imposante berg Penha d' Águia die opdoemt vanaf de zee, maar ook om de lokale wijn.
 
Natuur als grootste trekpleister
Eén van de grootste trekpleisters van Madeira is de spectaculaire natuur, te beginnen bij het Laurissilva woud. Dit inheemse bos dateert uit het Tertiaire Tijdperk, nog voor de IJstijd
. Het natuurlijk erfgoed is van grote wetenschappelijke waarde en werd in 1999 door UNESCO beloond met een Award voor World Natural Heritage. Het woud is bijna geheel geclassificeerd als onderdeel van Madeira Nature Reserve.
 
Gouden zandstranden in Porto Santo
Madeira heeft zeer uiteenlopende kusten. De zonaanbidders gaan naar Porto Santo, het andere eiland van de Madeira Archipel. 'Golden Island' wordt dit eiland ook wel genoemd, door zijn gouden zandstranden. Het klimaat maak Porto Santo het hele jaar door geschikt om te zonnebaden. Madeira heeft een mild klimaat met gemiddelde temperaturen tussen 24 graden in de zomer en 19 graden in de winter De zeetemperatuur is gedurende het hele jaar zeer aangenaam dankzij de invloed van de warme golfstroom. Aan de kust heeft
u een ruime keuze uit verschillende accommodaties, restaurants en bars.


Madeira: zien en doen
* Madeira heeft een interessante wijngeschiedenis
waar
u het fijne van weet na een bezoek aan Madeira Wine Museum. Dit museum in Funchal bestaat uit een aantal barokstijl gebouwen waar de Madeira Wine Company de wijn ooit maakte, opsloeg, verkocht en exporteerde. Hier kan ook wijn geproefd worden!
 
* In Laurissilva vind je de Levadas.
Deze irrigatiekanalen stromen kriskras rond de bergen en zijn gebouwd door de eerste bewoners van het eiland om het onbereikbare bouwland van water te voorzien. Toeristen die via de vele wandelpaden de irrigatiekanalen en de omgeving verkennen, maken kennis met flora- en faunasoorten die vrijwel nergens anders ter wereld te vinden zijn.

* Vlaamse schilderijen, religieuze sculpturen
en goudwerk zijn te aanschouwen in het Sacred Art Museum in Funchal. De werken komen uit kerken, kapellen of zijn privédonaties. Dit magnifieke museum is gevestigd in het voormalige Bishop's Palace. Bijzonder belangrijk zijn de tentoongestelde Vlaamse schilderijen daterend uit de Gouden Eeuw, toen rietsuiker op Madeira werd geproduceerd.

* Op drie kilometer van het centrum van Funchal,
aan de zuidzijde van de vallei, ligt een botanische tuin van 35 duizend vierkante meter. Hier vind je meer dan 2000 verschillende soorten planten. In de Palheiro Garden staan de meest kostbare en zeldzame exotische planten in de wereld. Ook zijn er prachtige uitzichten, ruime gazons en verschillende meren.

Informatie
Direcção Regional do Turismo - Avenida Arriaga, 18  - 9004-519 Funchal  - Tel.: (091) 229057  - Fax: (091 232151 - E-mail: drtpromarketing@mail.telepac.pt

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene boeken en informatie over Portugal.