LAMEGO, ligt in de provincie Trás-os-Montes op de helling van de Monte Penudo tussen de bedevaartskerk Nossa Senhora dos Remédios en de burchtheuvel. Daar stond eens een Moors fort, het eerste dat in 1057 door Fernando 1 van Castilië op de moslims werd veroverd.  naar overzicht Porto e Norte de Portugal. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

    
Reconquista

De strijd tegen de Moren was in die tijd al bijna driehonderd jaar aan de gang, maar steeds zonder succes, omdat het door rivaliteit en onenigheid tussen de vele staatjes onmogelijk was tot een blijvende, hechte alliantie te komen. Uiteindelijk nam Fernando het heft in handen; hij wist alle verzetsgroepen in Castilië en León zich te verzamelen en viel in 1055 Beira binnen. In 1057 veroverde hij Lamego en Viseu, in 1064 verdreef hij de vijand uit Coimbra. Hiermee was de eerste stap gezet en nu begon de reconquista pas goed. In Lamego werden ook de eerste kiemen gelegd voor de Portugese staat: de Cortes van het stadje waren de eersten die Afonso 1 Henriques in 1143 erkenden als eerste koning van Portugal.

Kathedraal van LamegoKathedraal
In 1129 begon men met de bouw van de, Romaanse kathedraal aan de markt. Later werd hij in gotische stijl verbouwd en in de 17e eeuw nog eens gerestaureerd, zodat behalve de toren weinig van het oorspronkelijke aanzien bewaard is. Opvallend zijn de voorgevel en de vijf bogen van het portaal. Het is een rijk versierd met dieren en engeltjes, die zonder systeem tussen ranken en bloemlijsten geplaatst zijn.
Binnen vertoont de drieschepige kerk
veel te dik opgezette plafondschilderingen. De bouw is een mengsel van gotiek en renaissance evenals de kruisgang, die nauwelijks boven de middelmaat uitkomt.

Detail van een Aubusson-tapijtIn het nabijgelegen Largo de Camões 
staat het 18e-eeuwse bisschoppelijk paleis, waarin een museum is ondergebracht. Voor liefhebbers zijn daar fraaie Aubusson-tapijten te bewonderen. Verder een aantal kapellen, waaronder een barokkapel uit het Chagas-klooster, een gotische sarcofaag van de gravin van Barcelos met afbeeldingen van een zwijnenjacht en een retabel van Vasco Fernandes: Schepping van de Dierenwereld.
 
Bedevaartskerk
Op één van de twee heuvels die het stadsbeeld bepalen ligt de Nossa Senhora dos Remédios een bedevaartskerk in het midden van een fraai stadspark Opvallend is de Escadaria, een granieten trap, die onderbroken door terrassen naar de kerk voert. Langs de trapopgang is een kruiswegstatie.
Via de weg richting Viseu is de kerk ook te bereiken. De kerk is gebouwd in de 18e eeuw. De barok gevel valt het meeste op. Vóór de kerk is een terras met een zuil en eromheen sokkels, pijlers en trapstijlen. De figuren komen uit het Oude Testament. Van eind augustus tot half september komen er tijdens de jaarmarkt veel pelgrims naar de stad. Tijdens grote processies worden Maria beelden meegedragen, die vervoerd worden op karren getrokken door ossen 
Op de andere heuvel
ligt de ruïne van een kasteel uit de 12e eeuw. Alleen de slottoren is er nog van over. Wat lager ligt het kerkje Santa Maria.
 
Specialiteit

De "vinho verde" een sprankelende wijn geserveerd bij vis, schaal- en schelpdieren. Mousserende wijnen van de Caves da Raposeira. Gerookte ham.

Omgeving
Balsemão
ligt noordoostelijk van Lamego. In de Igreja de São Pedro is een mooie sarcofaag te zien uit de 14e eeuw bestemd voor een bisschop uit Porto. De kerk is van Suevisch-Byzantijnse oorsprong, 7e eeuw.

Zuidelijk gaat de N226 naar Guarda.
Men passeert drie kloosters: in
Ferreirim
staat een franciscaans klooster uit de 16e eeuw, in
Salzedas
een cisterciënzer klooster uit 13e eeuw en herbouwd in de 18e eeuw, in
Tarouca
het eerste cisterciënzer klooster van Portugal.

Regional Tourist Office of Douro Sul
Rua dos Bancos - Apartado 36 - 5101 Lamego Codex  -  Tel. +351.254 615 770 - Fax. +351.254 614 014 - douro.turismo@mail.telepac.pt

Tourist Office of Lamego
Avenida Visconde Guedes Teixeira - 5100 Lamego  -  Tel. +351.254 612 005

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
    Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.