LAGOS, de havenstad Lagos is nauw verbonden met de roemrijke zeevaarthistorie van Portugal. Naar overzicht Algarve. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

    
In het begin van de 15e eeuw zeilden de eerste houten schepen, de karvelen, de haven uit op weg naar nog onbekende horizonten. Door de onverschrokkenheid van de zeevaarders en de stuwende kracht van Dom Henrique 0 Navegador, Hendrik de Zeevaarder, werd hier de basis gelegd voor het Portugese koloniale en handelsimperium.

Rio Alvor
Lagos, aan de monding van de Rio Alvor, is een levendige vissershaven, centrum van rijstcultuur en visconservenindustrie, en natuurlijk ook een vakantieoord. Op de oostelijke oever van de Alvor liggen de kilometers lange zandstranden van Meia Praia; deze zijn over een brug of per boot te bereiken.
De andere stranden liggen ten zuiden en westen
en zijn eerder inhammen omgeven door rotsen, goed beschut tegen de wind: Praia do Pinhão, Praia da Dona Ana - afb. en info - volgens velen het mooiste beschutte rots strand van de gehele Algarve, en Praia de Porto Mos.
Tussen deze twee laatste stranden
aan het eind van de bocht ligt de Ponta da Piedade, Kaap van de Barmhartigheid, met een vuurtoren, grotten en spelonken.
Ten westen van Lagos liggen de rijstvelden,
die worden bevloeid door het 7 km noordelijker gelegen stuwmeer Barragem da Bravura. Het meer biedt een bizarre aanblik door de kleur van het water: het is pindakaaskleurig.

Lagobriga
Lagos ontleent zijn naam aan die  van de Romeinse havenstad 'Lagobriga'. De Feniciërs, Carthagers en de Grieken hadden de plek voordien reeds als ankerplaats gebruikt. De Moren noemden het 'Zawaia'.

Ontdekkingsreizen
De echte voorspoed kwam na de 13e eeuw toen Lagos het centrum van de scheepsbouwindustrie werd en in het begin van de 15e eeuw is toen vanaf hier de ontdekkingsreizen begonnen, waarvoor de vissers de basis legden.
Het eerste succes werd behaald
door de in Lagos geboren zeevaarder Gil Eanes. In 1434 zeilde hij om Kaap Bojador in West-Afrika heen en constateerde dat Afrika bewoond was en dat de wereld hier niet ophield. Zijn standbeeld staat voor het fort.
Tien jaar later werden in Lagos
de eerste negers als slaven verhandeld en werd de handelscompagnie 'Companhia de Lagos' opgericht met het monopolie op de Afrikaanse handel. Behalve door glorierijke expedities is Lagos ook bekend geworden als het vertrekpunt van een rampzalige tocht. In 1578 zeilde de jonge koning Sebastiao de haven uit en vond in Noord-Afrika in de slag bij Alcácer-Quibir samen met zijn hele bemanning zijn Waterloo. Het verval trad in de 16e eeuw in toen Lagos, als speerpunt van de expedities, overvleugeld werd door Belém bij Lissabon.

Praça da Republica

Parallel aan de zee loopt de Avenida dos Descobrimentos, Avenue van de ontdekkingsreizen, en ligt er de vissershaven met het 17e-eeuwse Forta do Pau de Bandeira en de visveiling. Bij deze avenue vindt u het Praça da Republica. In 1960, vijfhonderd jaar na zijn dood, kreeg Hendrik de Zeevaarder zijn eresaluut in de vorm van een standbeeld. Met een sextant in de hand staart hij dromerig, maar ook vastberaden, uit over de zee.

Lagos, Plaça Republica.De slavenveiling,  de eerste in Europa
geschiedde onder de arcaden van het vroegere douanekantoor aan de noordoostzijde van dit plein. Ten noordwesten van het praça staat de barokke Igreja de Santo António, die van de 17e eeuw dateert, maar in 1769 werd gereconstrueerd. Het houten plafond is beschilderd en met bladgoud bedekt. Dit geldt ook voor het altaar en de wanden, als deze laatste tenminste niet met een tableau van blauwwitte 'azulejos' bekleed zijn. Op het altaar wordt de heilige Antonius, voorzien van een rode officierssjerp, geflankeerd door twee engelen. Die sjerp is niet zo maar omgehangen, want Antonius is officieel generaalmajoor in het Portugese leger.

Museu Regional, afb. en info
Grenst aan de kerk en het  heeft een archeologische collectie en voorwerpen van volks- en sacrale kunst.

Praça de Gil Eanes
Dit is een ander belangrijk plein, voetgangerszone, met het l8e­eeuw se raadhuis en het wel zeer modernistische, oerlelijke standbeeld van koning Sebastiäo van de hand van de beeldhouwer Cutileiro uit 1973. De meer als vrouw dan man afgebeelde Sebastiäo lijkt enigszins op een motorrijder. Iets ten noorden van dit plein heeft de Igreja de Säo Sebastiäo een renaissancefaçade uit 1530.

Vanaf Lagos
Naar het uiterste westelijke puntje wordt het duidelijk waarom deze kuststrook Barlavento-kust heet. Door de stevige westenwind groeien de amandel- en vijgenbomen krom. Ook op de stranden is de wind te merken, maar achter de rotsen heeft u voldoende beschutting. Het landschap wordt ruiger en desolater en de stranden intiemer.

Fraaie stranden en vakantieoorden zijn Luz, Burgau, een vissersdorpje dat nog volledig zichzelf is, en Salema.
Bij Luz komt de klip 'Cerro das Ferra­rias' al boven de 100 m uit. Tussen Figueira en Raposeira aan de N125 staat de Capela de Nossa Senhora de Guadelupe, een Romaansgotische kapel uit de l3e eeuw met een houten plafond, interessante kapitelen - mensenhoofden en schapenkoppen - en gebeeldhouwde sluitstenen in het koorgewelf. De kapel is waarschijnlijk gebouwd door de tempeliers.


Tourist Office of Lagos
Rua D. Vasco da Gama - 8600-722 Lagos
Tel. +351.282 763 031

Hendrik de Zeevaarder
'Dom Henrique o Navegador', 1394-1460, is de grote genius achter de Portugese ontdekkingsreizen. Deze derde zoon van koning Joáo I en Filipa van Lancaster heeft zich zijn gehele leven ingezet om de grenzen van de tot dan toe bekende wereld te verleggen en de kennis van de scheepvaart te vergroten.
De bijnaam 'zeevaarder' moet niet al te letterlijk worden genomen,
want het tochtje naar Ceuta, Marokko, in 1415 was zijn enige zeereis. Hij was de man achter de schermen, die zich omringde met de knapste geografen, cartografen, astronomen en scheepsbouwers van zijn tijd. Hij haalde de kapiteins en hun bemanningen over tot voor die tijd riskante ondernemingen. Wat bezielde deze prins? Behalve nieuwsgierigheid hebben religieuze en economische motieven een rol gespeeld.
De Arabieren bezaten het monopolie op de karavaan routes
over land naar de specerijengebieden in het Midden- en Verre Oosten. Om de handel zelf in handen te krijgen moesten de Europeanen dus wel over water. In deze tijd van de Kruistochten was de verbreiding van het christelijke geloof een motief dat in waarde niet onderdeed voor het economisch element. De orde van de Christusridders financierde de ondernemingen. Hun symbool, het achthoekige rode kruis was op elk zeil te zien.
Voor de grote vaart waren andere scheepstypen noodzakelijk.
De scheepsbouwers van Lagos ontwierpen de 'caravelas', karvelen. Dit waren vrij snelle, wendbare zeilschepen met een geringe diepgang, waarmee ook tegen de wind in gelaveerd kon worden. De planken werden tegen elkaar aangelegd en op de plaatsen waar ze elkaar moesten raken, ontstonden naden, die met breeuwwerk - touw dat in pek was gedrenkt - dichtgestopt werden. Door de gladde scheepshuid, die minder weerstand bood, konden hogere snelheden worden bereikt.
De karveel had twee of drie masten
en was voorzien van vierkante razeilen, voor het voor de wind zeilen, en van driehoekige latijnzeilen voor het laveren. Op de eerste expedities was Afrika het doel. De scheepskapiteins waagden zich steeds zuidelijker en rondden kaap na kaap. De kolonisatie van Madeira en eilanden van de Azoren heeft Hendrik nog meegemaakt, de ontdekking van Amerika door Columbus in 1492 echter niet meer. Zonder zelf te hebben gevaren legde Hendrik de grondslag voor Portugal als koloniale macht.

** In geheel Portugal
kunt U goed uw accommodatie boeken. Er zijn 2000 hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten.
** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.