FARO, Feniciërs, Grieken en Romeinen hebben hier al een handelspost gehad. In de 8ste eeuw veroverden de Moren de stad. In 1249 werd de stad door Alfons III op de Moren heroverd. Naar overzicht Algarve. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie. 

    
In de 15de eeuw was het een centrum van boekdrukkunst.
Engelsen verwoestten de stad eind 16de eeuw en namen de bisschoppelijke bibliotheek mee naar Oxford. Ze hebben deze
nooit teruggegeven.
Er is nu een haven voor  export van landbouwproducten
uit de omgeving zoals  vis, groente, wijn en fruit. Internationale luchthaven, belangrijk In verband met het massatoerisme in de Algarve is de luchthaven van groot belang. In het scheepvaart museum zijn scheepsmodellen te zien.

Faro, kathedraal.Vanaf het hoofdplein aan de haven, Praça  Francisco Gomes,
kan men via de stadspoort, Arco da Vila, richting oude stad en kathedraal gaan. Dit oude stadsdeel is gedeeltelijk ommuurd. De kathedraal, na de aardbeving van 1755 herbouwd, heeft diverse stijlen en is versierd  met azuleos.

In Museu Arquelogico valt het Romeinse mozaïek uit de 3de eeuw op.
Het museum is gevestigd in het voormalige klooster Santa Clara uit de 16de eeuw. Het heeft een mooie voorgevel en een met twee verdiepingen, gebouwd in renaissance stijl. 

Gaat men nu rechts door de poort, Arco do Repouso,
dan komt men in de Rua Largo de São Francisco, met de gelijknamige kerk uit de 16e eeuw. Vanhier gaan we door nauwe straatjes naar Praça da Liberdade en dan naar Praça Alexandre Herculano, het centrum van het moderne Faro. Aan het Praça Liberdade ligt een mooi etnologisch museum. U krijgt hier een indruk van het leven in de Algarve. 

Iets verder op ligt de barokke Igreja do Carmo
met  een mooie façade. Het hoofdaltaar en de vier zijaltaren hebben mooi houtsnijwerk. Op het kerkhof staat  een  “knekelkapel”, Capela dos Ossos.
 
Região de Turismo do Algarve
Avenida 5 de Outubro, 18 - Apartado 106 - 8001-902 Faro Pt. Tel.: +351.289.800.400 - Fax: +351.289.800.489 / +351.289.800.415

Câmara Municipal
R. do Municipio 8001 Faro  -  Tel.: 00351.289.870.870 - Fax 00351.289.802.326
E-mail: cmfaro@mail.telepac.pt

Tourist Office of Faro
Rua da Misericórdia, 8-12 - 8000-269 Faro  -  Tel. +351.289 803 604. Info: Algarve info, Cm-faro.pt = Gemeentelijke site van Faro.

Het achterland van Faro
Tien kilometer ten noorden van Faro en iets ten oosten van de N2 ligt te midden van een grote vruchtbare vlakte
het dorp Estói.

De Igreja Matriz, een 19de eeuwse contructie, heeft allure.

Het 18e-eeuwse Palácio de Carvalhal
van de graven van Estói is in particulier bezit, maar wacht duidelijk op een eigenaar met een goed gevulde geldbuidel. Ondanks het verval en de verwaarlozing blijft het echter een prachtig barokslot met neoclassicistische trekken. De paleistuin bevat behalve een vijver met in het midden een beeldengroep verscheidene stand- en borstbeelden van de hand van Italiaanse barokkunstenaars, 'azulejos' en restanten van Romeinse mozaïekvloeren. Deze vloeren zijn afkomstig uit

Milreu
, aan de rand van Estói,
zijn de resten van een Romeinse nederzetting uit de 1e eeuw v. Chr. opgegraven. De meningen liepen uiteen of dit nu de nederzetting 'Ossonoba' was of al dat deze in Faro lag. De laatste jaren wordt aangenomen dat hier in Estói een rijke villa van een Romeinse patriciër heeft gestaan. U ziet mozaïekvloeren met vismotieven, ruïnes van thermen, fundamenten van woonhuizen en een  christelijke basiliek uit de 3e eeuw, die gebouwd is op een Romeinse tempel. De pronkstukken zijn evenwel overgebracht naar het archeologisch museum in Faro.

Als u de N2 blijft volgen, komt u na 19 km bij Säo Brás de Alportel, 280 m,
klein etnografisch museum, dat, door fruitboomgaarden omringd, tegen de zuidflank van de Serra do Caldeiräo ligt. Vanaf het terras van de Pousada de Säo Brás, die nog l00m hoger en 2 km noordelijker ligt, heeft u een schitterend uitzicht op de kustvlakte. Wanneer in januari en februari de amandelbomen bloeien is het omringende heuvellandschap een golvende witroze bloesemzee.
Een ander uitzichtpunt ligt 25 km ten noorden van Säo Brás.
Na vele haarspeldbochten komt u bij het op 554 m hoogte gelegen Observatorio (Mi­radouro) do Caldeiriio. Vanaf hier kunt u bij helder weer bijna de gehele Algarve overzien.

Loulé
Vanaf Faro over de Nl25, richting Portimão, en rechtsaf slaand bij São João da Venda over de N125-4 bereikt u Loulé, 19 km ten noordwesten van Faro.
Zie aldaar voor info

* U vindt voor uw accommodatie bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets

** Kaart van geheel toeristisch Portugal
** Algemene informatie en boeken over Portugal.