AMARANTE. Ligt zeer aantrekkelijk in het dal van de rio Tâmega, die bij Entre os Rios in de Douro uitmondt. Vanaf de nieuwe brug heeft men het fraaiste uitzicht op de stad.naar overzicht Porto e Norte de Portugal. Naar stedenlijstaz Portugal. Naar uw accommodatie.

Uitzicht op Amarante, PortugalEen wandeling kan men het best beginnen bij de oude São Conçalo-brug
met zijn twee paar obelisken met medaillons tegenover het Gonçalo-klooster zie afb.. Direct als men van de brug de rechteroever betreedt, wordt men verwelkomd door Nossa Senhora da Ponte met het Jezuskind op de arm aan de apsis van de logge, zo Romaans aandoende kerk. Ze staat daar waar de koorapsis tot aan de weg langs de oever uitsteekt.
Onder langs het dak loopt de bevallige koningsloggia.
Hier staan beelden van João III, Sebastião, kardinaal-koning Henriques en Filips II, bouwheren en begunstigers van de kerk en het klooster. De koepel met tamboer is met pannen gedekt en loopt als een kroon uit in voluten en pieken. Wat de plattegrond betreft vertoont het interieur overeenkomst met de São Domingos in Coimbra.
De kerk moet daarom in de 16e eeuw gebouwd zijn,
maar het schip met de kapellen werd in de 18e eeuw verbouwd. De wanden zijn bedekt met veel verguld houtsnijwerk, het orgel stamt uit de 17e eeuw; links van het hoogaltaar staat de grafkapel van de H. Gonçalo. In de sacristie azulejo-tableaus met taferelen uit zijn leven en een aangrijpend Ecce Homo van de Spaanse schilder Morales.
 
Amarante: Kruisgang van het Convento de São GonçaloUit de vroege renaissance stamt de sacristie (1597) evenals de kruisgang (zie afb.):
ronde bogen op Ionische pijlers beneden, dubbel zoveel Ionische zuilen boven, gewelven vol neerhangende pijnappels, kapelnissen in de hoeken en friezen met engelenkopjes op een wijwatervat.
In de tweede kruisgang is een museum ingericht
met werken van de moderne kunstenaarsschool van Amarante, Museu Municipal de Albano Sardoeira. Het geeft een bijna volledig overzicht over de beeldhouwkunst en schilderkunst vanaf ca. 1900. In deze periode ontstond een nieuwe Portugese kunstrichting, zeer abstract, kubistisch en in diepe, complementaire kleuren. Het is bijna een pendant van het Malhão-museum in Caldas da Rainha.
De kunstenaars, wier werken getoond worden zijn:
Amadeo de Sousa Cardosa (zie afb.), António Candido, Carbeiro, Lino, Cerqueira, Sousa de Machado, Pinho Ribeiro en vele anderen.

Amarante: Amadeo de Sousa CardosaFesta
Wanneer u begin juli in Amarante bent, kunt u het feest meemaken van de H. Gonçalo, patroon van de stad. Ter ere van hem, die als beschermer van een goed huwelijk wordt beschouwd geeft men elkaar gebak in fallusvorm. Vermoedelijk is dit een overblijfsel van een oude heidense falluscultus.
Iets boven het stadje staat de ronde São Pedro
uit de 17e eeuw met veel talhawerk en azulejo's. Hij is zo gelegen, dat men van bovenaf in de straatjes van de stad kan kijken.

In Rebordela, 10 km ten zuidoosten van Amarante,
bevinden zich in een uitgestrekt kastanjebos talrijke prehistorische dolmen en rotstekeningen.

Hoe er te komen
Auto: van Lissabon: A1-IP1/A4 366 km -  van Porto: A4 67 km.

Tourist Office of Amarante
Alameda Teixeira de Pascoaes  -  4600 Amarante  -  Tel. 255 432 259
Rua Cândido dos Reis  -  4600 Amarante  -  Tel. 255 432 980

** In geheel Portugal kunt U goed uw accommodatie boeken via Hotels/Appartementen/Portugal.
** Uw accommodatie in Amarante vindt u goed via: Hotels/Appartementen/Amarante Aanbevolen:
Hotel Navarras Dankzij de goede ligging van het hotel kunt u het historische centrum van Amarante, het Amadeo Souza-Cardoso Museum en het voormalige woonhuis van Teixeira de Pascoaes verkennen.
Hotel Amaranto biedt u comfortabele accommodatie met uitzicht op Amarante en ligt op slechts 5 minuten van het historische stadscentrum. Het is de ideale uitvalsbasis voor het verkennen van deze streek.

** Booking is meer dan alleen hotels: zie eens ”Alle accommodatietypes”