SCHETS van de ALGARVE, Arab. al-gharb = het westen, is een landstreek en historische provincie van Portugal, in het uiterste zuiden, overeenkomend met het district Faro met als  hoofdstad: Faro.  Naar Stedenoverzicht. Naar regio Algarve. Naar uw accommodatie.

    
Geschiedenis
Na achtereenvolgens onder de macht van Feniciërs, Romeinen, Byzantijnen en Visigoten te zijn geweest, werd het gebied in het begin van de 8ste eeuw bezet door de Moren, die er tot 1249 wisten stand te houden. In dat jaar werd Algarve als laatste Moorse bolwerk door Alfons III voor Portugal veroverd.
Alfons III: Was koning van Portugal van 1248 tot 1279
was een zoon van Alfons II en Urraca van Castilië. Hij werd na zijn broer Sancho II te hebben afgezet in 1246 regent van het rijk. In 1248, bij de dood van Sancho II, werd hij koning. In 1249 veroverde hij Faro en vestigde hij zijn heerschappij over Algarve, dat reeds gedeeltelijk door Sancho I veroverd was, maar in 1189 door de Moren heroverd werd. Portugal had nu zijn natuurlijke grens in het zuiden definitief bereikt. Evenals zijn vader wilde hij de aanspraken van de clerus onderdrukken. Het gevolg was dat hij in 1277 geëxcommuniceerd werd. Tijdens zijn bewind vond de eerste zitting, 1254,  plaats van de curia regis, waarin de steden vertegenwoordigd waren  en kwamen de eerste geschriften in de Portugese taal tot stand.

Planten en dieren 

Doordat er in de herfst en in de winter voldoende neerslag valt is er een rijke vegetatie in de Algarve. In februari staan de amandel bomen al in bloei. In de Algarve is veel struikgewas, brem en heide. Daartussen groeien diverse kruiden zoals rozemarijn, tijm en lavendel. Ook zijn er veel wilde bloemen en planten. Er groeien verschillende boomsoorten in de Algarve.
Er zijn cipressen, dennen, steeneiken, kurkeiken,  
platanen en johannesbroodbomen. In de boomgaarden zijn fruitbomen, vijgen, olijven, citroenen en sinaasappels.
De dierenwereld van de Algarve sluit aan bij die van Spanje,
maar heeft ook een aantal Afrikaanse elementen zo zijn er de kameleon, genetkat en mangoeste Van de zoogdieren komen onder meer het wilde zwijn en wilde kat nog voor. Door ontbossing, erosie en onvoldoende geregelde jacht zijn er weinig grote zoogdieren meer. De natuur- en milieubescherming staan nog in de kinderschoenen.
De visrijke zeeën rond Portugal zijn al eeuwenlang met succes geëxploiteerd (sardine, ansjovis).
De Algarve is een belangrijk tussenstation voor de vogeltrek. 
Steltlopers, kluten, wulpen en grutto's zijn de belangrijkste trekvogels. Verder zijn er arenden, uilen, buizerds en zeekoeten. In de zoutpannen en lagunen van de Algarve broeden flamingo's eenden en ooievaars.
De Rafeiro do Alentejo is afkomstig uit het district Alentejo in Zuid-Portugal.
Dit hondenras is een combinatie van lokale rassen, die werden gekruist met onder andere de Estrela Berghond en de Spaanse Mastiff. Het is de grootste van de Portugese rassen en komt hoofdzakelijk in zijn geboortestreek voor.

Albufeira 

Stad in het district Faro, gelegen aan de Atlantische Oceaan. Dit van oorsprong kleine vissersplaatsje is de laatste decennia uitgegroeid tot één van de belangrijkste en drukste toeristische plaatsen van Portugal, de vele stranden en het bruisende nachtleven trekken vooral in augustus, wanneer de Portugezen zelf vakantie hebben, vele toeristen. De oude stadskern, met z'n vele restaurantjes en barretjes, is een bezoek waard.

Alvor 

Alvor is een klein vissersplaatsje ongeveer 5 km westelijk van Portimao/Praia da Rocha. Gedurende de Moorse bezetting was er een kasteel welke echter, net als de rest van het plaatsje, door de aardbeving van 1755 werd vernietigd.
Het plaatsje ligt aan een lagune welke zich opent op de Atlantische Oceaan. In de gezellige smalle straatjes in het centrum zijn leuke winkeltjes, restaurants en gezellige cafeetjes te vinden.
Op zo'n 500 meter van Alvor vindt men één van de fijnste zandstranden van de Algarve.

Armaçao de Pêra  

Wat eens een centrum was van de tonijnvisserij, is nu echter ingenomen door het toerisme. Sinds de jaren '60, groeide Armaçao de Pêra uit tot een populaire badplaats voor de Portugezen. Dit is waarschijnlijk te danken aan het kilometerslange zandstrand dat zich uitstrekt naar het oosten. De laatste jaren werd ook de westkant, met charmante, meestal rustige strandjes, verscholen tussen de hoge rotsen, ingepalmd door voornamelijk elegantere hotels en luxe-resorts. Hier staat sinds jaar en dag, hoog op de rotsen, het kleine kerkje van Nossa Senhora da Rocha, ter bescherming van de vissers. In de buurt van Armaçao de Pêra liggen de kleine dorpjes Porches en Alcantarilha en iets verder landinwaarts, vind je de historische stad Silves, met haar Moorse vestingmuren en kasteel. Er liggen een 4-tal golf courses binnen een straal van 10 km en ook de grotere steden Portimao - bekend omwille van de sardienenhaven - en Albufeira zijn van hieruit snel bereikbaar.

Carvoeiro  

Onbedorven door hoogbouw ligt dit mooie kleine vissersplaatsje tussen en tegen de rotsen. Carvoeiro is klein maar is een volwassen toeristen plaats met schitterende kleine strandjes, grotten, golf courses en wandelgebieden.
Boven op de klif zijn de overblijfselen van de muren van het fort Nossa Senhora da Conceiçao (Onze Moeder van de Ontvangenis) te vinden waarvandaan men een schitterend uitzicht heeft over de oceaan en de kliffen van Cabo (kaap) Carvoeiro. Zo'n 500 m daar vandaan vindt men de door zee en wind vreemd gevormde rotsformaties van Algar Seco, een trap van maar liefst 134 treden brengt u naar verscheidene grotten en spelonken waarvan er één in de zomer dienst doet als café.

Castro Marim  

Castro Marim is gelegen aan de vallei van de Guardiana rivier. Men heeft zicht op de aan de overkant gelegen Spaanse stad Ayamonte. Castro Marim bestond al ten tijde van de Romeinse overheersing. De ruines van het kasteel staan aan de noordkant van de stad terwijl de overblijfselen van het 17e eeuwse Forte de Sao Sebastiao op de heuvels aan de zuidkant liggen. Het gebied ten zuiden van de stad is een natuurreservaat.

Faro 

Hoofdstad van de Algarve  en gelegen op het meest zuidelijk punt van Portugal, aan een door moerassige eilanden van de Atlantische Oceaan afgeschermde baai. Dit moerasgebied is een beschermd natuurpark. De haven van Faro dient voor de export van landbouwproducten uit de omgeving (o.a. groente, wijn, fruit) maar ook vis. In 1249 werd Faro als laatste Portugese stad door Koning Alfons III op de Moren heroverd. Deze koning verleende Faro stadsrechten waarna de stad zich ontwikkelde tot een centrum van de boekdrukkunst.Lagos 

Lagos was een belangrijke haven van waaruit in de middeleeuwen de Portugese ontdekkingsreizigers vertrokken om het Afrikaanse continent te verkennen. Rond het oude centrum van deze voormalige hoofdstad van de Algarve (1576 tot 1756) bevindt zich nog een vrijwel complete stadsmuur met aan het begin van de haven het fort da Ponta da Bandeira. Lagos heeft nog steeds een vissershaven maar bezit ook een grote jachthaven. Diverse internationale regattas, zeilwedstrijden, worden hier georganiseerd.

Olhao  

Olhao is een relatief jonge plaats, gesticht in de 18e eeuw door vissers. Gelegen aan de kust waar de zandbanken zich in de loop der tijd hebben ontwikkeld tot zandstranden in eilandvorm, enkele daarvan zijn vanuit Olhao per boot te bereiken. Olhao bezit de grootste vissershaven van de Algarve, de vangst, tonijn en sardines, worden hier ook geconserveerd.

Portimao  

Na Faro de tweede stad van de Algarve. Portimao is meer een commercieel/industrieel centrum dan toeristisch. Hedendaags is ze vooral bekend om zijn winkels en visrestaurants. De industrie bestaat uit scheepsbouw en de conservering van tonijn en sardines. Het toeristische gebeuren vindt plaats in het aangrenzende Praia da Rocha.

Praia da Rocha
   
werd bekend doordat er zich tussen 1930 en 1950 een groep engelse schrijvers en intellectuelen vestigden, sindsdien is het plaatsje uitgegegroeid tot één van de grootste en bekendste vakantieoorden van Portugal. De oude brug van , Portimao is gebouwd van "leftovers" van de Eiffeltoren.

Sagres  

Op een aantal kilometers van het uiterste zuidwesten van europa ligt Sagres met z'n rijke historie. Het was hier waar Prins Hendrik de Navigator zich terugtrok en er in de 15e eeuw de Navigatieschool van Sagres startte. De kennis van deze school was de basis voor grote ontdekkingen.
In 1415 verzamelde Prins Hendrik
de meest vermaarde Arabische astronomen, cartografen en zeemannen om zich heen, theorieën werden getest en op steeds langere expedities in praktijk gebracht. Toenmalige navigatiemiddelen zoals de sextant werden verbeterd en hij introduceerde het navigeren op de sterren. Ook de cartografie werd onder handen genomen wat er in resulteerde dat de Portugezen in die tijd de absolute suprematie op dit gebied hadden.

Silves  
Gedurende de Moorse overheersing was Silves de hoofdstad van de Algarve, er werd gezegd dat haar schoonheid die van Lissabon overtrof. Boven het op een helling gelegen witte stadje tekenen zich de rode zandstenen muren van het kasteel af. Beneden in Silves loopt de rivier de Arade waarover de Romeinen een brug gebouwd hebben.

Tavira  
Tavira ligt aan de monding van de rivier de Ségua omringd door de restanten van de stadswal gebouwd door Koning Dinis. Een aarbeving in 1755 vernietigde bijna het hele stadje. Tavira was een belangrijk centrum voor de tonijn visserij. Het uitgestrekte zandstrand van Tavira (Ilha de Tavira) is alleen per boot te bereiken. Mocht u geïnteresseerd zijn in kerken dan kunt u hier uw hart ophalen, het plaatsje heeft er maar liefst 37.

Vilamoura 

Vilamoura is een compleet nieuwe plaats met veel hoogbouw aan de kust en rondom de jachthaven, en veel villa's daarachter. Het is vooral een centrum voor de golfsport en ze heeft maar liefst 4 courses. Verder is er een casino en een grote disco.

Vila Real de Santo António  

Deze grensplaats werd gesticht door de Markies van Pombal in 1774 als tegenhanger van het Andalusische Ayamonte. Deze nieuwe stad (gebouwd in 5 maanden!) is een mooi voorbeeld van stadsplanning. Vila Real heeft nu één van de grootste visserij- en commerciële havens van de Algarve. Tevens worden er jachten gebouwd voor the export.

Winkels  

Openingstijden 09:00-13:00 / 15:00-18:00
In het hoogseizoen en in drukke plaatsen wordt hier veel van afgeweken, vele winkels en vooral supermarkten zijn dan geopend vanaf 09:00 tot 21 :00 (Supermarkten soms nog later) en ook op zondag.

Markt
Van 08:00 tot 13:00 uur
Iedere maandag in Tavira en de eerste maandag van de maand in Portimao, derde maandag van de maand in Silves, iedere woensdag in Quarteira, de meeste donderdagen in Boliqueme, de zaterdag in Loulé en Lagos, de tweede zondag van de maand in Lagoa.

Feestdagen  

1   Januari - Nieuwjaarsdag (Ano Novo)
25  April - Dag van de Revolutie (Dia da Liberdade)
1    Mei - Dag van de Arbeid (Festa do Trabalho)
10  Juni - Dag van Portugal (Dia de Portugal)
15  Augustus - Maria-Hemelvaart (Assunçäo de Nossa Senhora)
5    Oktober - Dag van de Republiek (Jmplantaçäo da ReptJblica)
1    November - Allerheiligen (Todos os Santos)
1    December - Onafhankelijkheidsdag (Restauraçäo da Independência) 8 December - Onbevlekte Ontvangenis (Imaculada Conceiçäo)
25  December - Kerstmis (Natal)

Overige Feestdagen die jaarlijks op andere dagen vallen:  

24 februari 2004 - Carnaval Terça-Feira de Carnaval
9 april 2004 - Goede Vrijdag (Sexta-Feira Santa)
11 april 2004 - Pasen (Páscoa)
10 juni 2004 - Pinksteren (Corpo de Deus)

Portugese Nationale Feestdagen:  

25 april - Dia da Liberdade: Nationale feestdag ter herinnering aan de omwenteling in 1974 (de Anjerrevolutie)
10 juni - Dia de Portugal
5 oktober - Dia de Republica: Stichting van de republiek in 1910

Região de Turismo do Algarve  

Avenida 5 de Outubro, 18 - Apartado 106 8001-902 FARO
Tel.: +351.289.800.400 - Fax: +351.289.800.489
E-mail.rtalgarve@rtalgarve.pt
Is het beste adres om informatie op te vragen en wel bij Luisa Correia

Informatie  

* TIPS Algarve, restaurants, golf, events, shopping en maps. Bevat veel gegevens voor de gehele Algarve.
* Ook Turismo do Algarve, Guia wordt aanbevolen. Alle evenementen en uitvoeringen worden in deze maandelijks verspreide brochure vermeld.
* Van elke gemeente is er een Mapa. bijv.: Silves, History of Municipality. Algarve, Portugal. Goede plattegrond van de stad en kaartje van deel van de Algarve waar de stad ligt, foto's en een goed verhaal.
Internet Algarve Towns uit de Portugal travel website
Almancil · Alvor · Armação de Pera  · Lagoa · Lagos · Loulé · Monchique · Olhão · Portimão · Quarteira · Sagres · Silves · Tavira · Vilamoura · Vila Real de Santo António

Contactgegevens  

Bezoekadres / Postadres Av. 5 de outubro 18 - 8000-076 FARO - www.algarvepromotion.pt - Telefoon 00351 289 800 403 - Fax 00351 289 800 466 Website www.visitalgarve.pt 

Activiteiten  

U zou wel weken, maanden of zelfs jaren alle stranden van de Algarve kunnen verkennen. Meer dan 200 km kust strekt zich van oost naar west uit en biedt voor ieder wat wils: van beschutte duinen tot tussen de rotsen verscholen inhammen, van kleine baaien tot uitgestrekte zandstranden, van ondiepe lagunes tot de wilde golven van de Atlantische Oceaan.
Bovendien gaat de spectaculaire kustlijn   
van de Algarve hand in hand met een perfect klimaat met meer dan 300 dagen zon per jaar. De lente begint al vroeg, lange hete zomers worden afgekoeld door een zeebriesje, de herfst sluimert door tot het einde van het jaar en zelfs in de winter zijn zonnige dagen eerder regel dan uitzondering.
Met uw gezin, partner, alleen of met een groep?  
Of u nu op zoek bent naar de zomerzon of de winterblues wilt ontsnappen, er even tussenuit wilt of op welverdiende vakantie gaat, u zult het hier heerlijk vinden. En u bent in goed gezelschap. Zwemmers en snorkelaars, zeilers en surfers, natuurliefhebbers en naturisten. Ze genieten allemaal van de schone, veilige stranden, het adembenemende landschap, het fantastische weer, de vele activiteiten en natuurlijk warme ontvangst door Algarve en zijn bevolking. En iedereen kan op zijn eigen ritme van de Algarve genieten.
Wie zal het u kwalijk nemen als u gewoon wilt ontspannen en zonnebaden?  
Vlij u neer in een lekkere stoel, strek u uit op een stretcher of laat u wiegen in een hangmat en laat de boel de boel. Weinig plaatsen zijn beter dan de Algarve om te ontspannen.

** Uw accommodatie in  de regio Algarve kunt U goed boeken via Hotels/Appartementen/Algarve.
Er zijn 385  hotels online boekbaar. Laagste prijsgarantie! Makkelijk reserveren. Geen kosten. U betaalt in het hotel! Let ook op de beoordelingen door gasten die de hotels bezochten! U kunt de ligging van de hotels via Google Earth bekijken!
Hotels in populaire steden in regio Algarve: Albufeira  -  Faro  -  Portimão  -  Lagos   .
Hotels op / nabij luchthaven:
Faro (FAO)  en PORTIMAO (PRM)
** U vindt bij Booking meer dan alleen hotels o.a.:
  Appartementen - Resorts  - Villa's  - Hostels  - Accommodaties met onsen - Bed & Breakfasts  - Pensions  - Motels  - Ryokans  -  Vakantieboerderijen  - Vakantieparken  - Campings  -  Botels  - Herbergen  -  Aparthotels  -  Vakantiehuizen  -  Lodges  - Accommodaties bij particulieren  -  Landhuizen  -  Luxe tenten  - Capsulehotels  -  Lovehotels  - Riads  - Luxe Chalets