Mediterrane Culinaria:
waar kom je ze tegen en wat is hun geschiedenis en betekenis

Artisjokken Geschiedenis, teelt en gebruik met name in Latium
Asperges Uit Navarra, godenspijs, gehemelte vleier! Groene asperges uit Lombardije.
Aubergines Uit Almagro en champignons uit Villanueva in La Mancha.
Bacalao Stokvis of klipvis in Baskenland
Brood Sardisch en Toscaans brood, Panettone uit Lombardije
CalÁotada Het feestmaal van lente-uien in CataloniŽ, een primitieve ritueel
Garnalen Bij volle maan schijnt de vangst van garnalen bijzonder goed te zijn langs de Middellandse Zee kusten.
Hammen Varkensvlees en soorten ham uit Toscane. Serrano-ham uit Trevťlez - AndalusiŽ.
Heek en Paling Levenscyclus, vangst en verwerking in Baskenland
IJs Italiaans ijs en ijssoorten. Sicilianen leerden ijsmaken van de Arabieren
Kaas Uit PiŽmonte, Campania, Lombardije, SardiniŽ, Toscane, CataloniŽ, Baskenland en La Mancha
Kaarde (cardo) Delicatesse van de Navarrese tuinders.
Kastanje Tamme kastanje en gebruik ervan in ItaliŽ
Knoflook Uit La Mancha. Mythe, magie en medicijn
Koffie Gebruik en gewoonten, soorten kopjes koffie in ItaliŽ.
Kruiden en kruidensoorten van Toscane
Oesters Langs de kusten van GaliciŽ
Olijf Altijd groene boom. Mythische olijfolie, Toscane
Paling Van Saragossazee naar Europese rivieren.
Peperoncini Paprika's van Basilicata
Pruneuax d'Agen Vanuit Agen, de hoofdstad van de pruimedant, gingen de gedroogde vruchten per schip de Garonne af naar Bordeaux, vanwaar ze naar Parijs, Londen,
Rioja Baskische Rioja heeft een geheel eigen karakter
Rijst Rijstteelt in de Povlakte. Rijstsoorten
Tapas Een tocht langs tapas bars in Spaanse steden
Tomaat Geschiedenis en gebruik in Campania, ItaliŽ.
Tonijn Vangst en verwerking in AndalusiŽ. Majoma
Truffels Witte Truffel, PiŽmonte het truffeldomein
TxacolŪ Typische frisse, lichte, witte Baskische wijn.
Zeeduivel Lophius piscatorius het wonderlijkste wezen in de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.
Zeekreeft Vangst en verwerking in Baskenland
Zout Het witte goud van SiciliŽ
Zie hier voor mediterrane flora/fauna / Zie ook eens: Uitwonen van de aarde
Bronnen zijn:
Culinaria Italia, -, Culinaria EspaŮa -, Culinaria Frankrijk KŲnemann.
Voor wie echt alles over over Italiaanse en Spaanse specialiteiten wil weten. Geven: warenkennis, achtergrondinformatie, wetenswaardigheden, veel recepten en het geheel is gelardeerd met prachtige foto's. Van Uitgeverij KŲnemann is ons geen URL, WAP of EMAILbekend.

Uw accommodatie in Nederland
kunt u goed vinden via Hotels/Appartementen/NL. Er zijn 6527 Hotels/Appartementen online boekbaar.
Uw accommodatie in BelgiŽ
kunt U goed boeken via Hotels/Appart./BelgiŽ. Er zijn 4966 Hotels/Appartementen online boekbaar.
Wereld wijd
zijn dat er 590.000+ hotels, appartementen, villa's en nog veel meer: http://www.booking.com/index.nl.